Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Går det att ta bort tandsten själv?

Tandsten tillhör en av de vanligaste åkommorna som vi som tandläkare behandlar. Men vad är egentligen tandsten, varför får man det och går det att ta bort tandsten själv?

Tandsten härstammar från en annan välbekant tandåkomma: plack. Som i sin tur är den bakteriebeläggning som blir kvar på tänderna efter tandborstning. Plack som tillåts sitta kvar på tänderna förkalkas av kalksalter och bildar en hård beläggning.

Tandstenen fäster oftast så pass hårt att den inte går att borsta bort, utan det krävs besök hos tandläkare eller tandhygienist för undvika en dålig munhygien. Hos Team Brandmaier använder vi specialgjorda instrument för borttagning av tandsten, såsom hand- och ultraljudsinstrument.  

Förebygg tandsten – undvik dålig munhygien        

Förutom att det blir svårare att upprätthålla en god munhygien när tandstenen gör tänderna ojämna, skrovliga och mer plackutsatta kan obehandlad tandsten också i värsta fall leda till tandlossning och inflammerat och blödande tandkött.

Så, hur ofta bör jag gå och ta bort min tandsten? Det varierar, vissa behöver bara se över det någon gång om året, medan andra bör se över det varje kvartal. Frekvensen styrs bl.a. av hur väl patienten sköter sin dagliga munhygien – om vederbörande borstar tänderna två gånger om dagen och framförallt gör rent i de så kallade approximalrummen, det vill säga mellanrummen mellan tänderna. Detta görs enklast med tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar en gång per dag.   

 

Lider du av blödande tandkött? Kanske dags för en tandstensborttagning? Boka en tid HÄR.