Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

5 tips på hur du får rena tänder!

5 tips på hur du får rena tänder!

Att uppsöka tandläkare regelbundet i all ära – men de flesta av oss är medvetna om att vi också behöver anstränga oss mellan besöken för att ha rena tänder. Så vad bör du egentligen göra själv för att få rena tänder? Här listar vi 5 konkreta tips.

 1. För att få rena tänder: regelbundenhet är A och O

  Borsta tänderna varje morgon och kväll, utan undantag. Det tar inte mycket av din tid och är en god investering i din framtida hälsa. Och kom ihåg att allt du gör för din munhälsa för något gott med sig. Om du till exempel inte använder tandtråd idag, men börjar använda det en gång om dagen är det mycket bättre än att (fortsätta) göra inget alls.

 2. För att få rena tänder: använd fluortandkräm

  Att välja tandkräm på apoteket kan kännas klurigt, men väljer du en som innehåller fluor är du hemma. Sedan kan du välja en tandkräm med någon specialegenskap som passar just dig, såsom t.ex. en extra emaljskyddande tandkräm – men fluorinnehållet är det viktigaste, eftersom det skyddar mot karies.

 3. För att få rena tänder: gör rent mellan tänderna

  Att göra rent mellan dina tänder är viktigt för att hålla dem rena på grund av att det kontinuerligt bildas bakteriebeläggningar just där. Avlägsnas inte dessa kan ditt tandkött bli inflammerat, vilket oftast kan kureras med att just börja göra rent mellan tänderna regelbundet. Om tandköttet blöder vid mellantandsrengöring flera veckor i sträck är du välkommen att kontakta oss på Team Brandmaier.  

 4. För att få rena tänder: börja aldrig röka eller snusa

  Att röka och snusa är dåliga vanor av flera anledningar, bland annat för att det ökar risken för tandlossning och infektioner. Är du en rökare ökar du risken för att du får tandlossning och snus leder till att tändernas rötter blottas – vilket i sin tur ökar risken för tandlossning på enskilda tänder.  

 5. För att få rena tänder: ät ordentliga måltider istället för att småäta

  Att äta mat som inte är bra för en samt att göra det på oregelbundna tider är en av de centrala orsakerna till flera av vår tids vanligaste hälsofaror, och kan även leda till tandproblem. Därför bör du försöka att äta tre stora mål samt två mellanmål om dagen, men inte småäta däremellan. Och vatten är din vän – att dricka juice, läsk eller sötade drycker utsätter dina tänder för attackerande syror.

Besök Team Brandmaier för att se till att dina tänder förblir rena. Boka tid hos oss redan idag!