Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Munvård hos äldre – så behåller du den vita tandraden

Precis som med övriga delar av kroppen så händer det mycket med tänderna när vi blir äldre. Munhälsa och munvård hos äldre kräver lite större omsorg än hos yngre personer. Vi vet hur du ska gå tillväga.

Emaljytan blir hårdare och skörare, tandytan får lättare sprickor och missfärgningar, tanden blir mindre elastisk, hålrummen mellan tänderna blir större och tänderna mörknar. Detta är några naturliga förändringar som kan göra munvård hos äldre mer utmanande. Men det finns många förebyggande åtgärder för att bibehålla en god munhälsa hos äldre.

Ät rätt och tumma inte på munhygienen

Eftersom tänderna inte är lika tåliga hos äldre så blir en god kosthållning extra viktigt. Ät på regelbundna tider, undvik socker som framkallar hål i tänderna, drick vatten som sköljer tänderna och undvik drycker med kolsyra som fräter på tandytan.

Det är även viktigt att inte slarva med den dagliga munhygienen som helst ska utföras efter frukost och precis innan sängdags, men det absolut viktigaste är att borsta tänderna 2 gånger per dag. Använd gärna eltandborste som kommer åt bättre och se till att den vanliga tandborsten är mjuk och inte utsliten. Komplettera med mellanrumsborstar och tandstickor en gång per dag för att avlägsna matrester och beläggningar som fastnat mellan och på tänderna.

Skölj med fluorlösning och motverka muntorrhet

Var din egen fluortant på äldre dar. Genom daglig sköljning med en 0,2 procentig fluorlösning så slipper du karies, stärker tandytan och hjälper salivproduktion på traven. Andra alternativ är fluortabletter, fluortuggummin och tandkräm med extra hög fluorkoncentration.

Muntorrhet är ett vanligt ämne när munvård hos äldre diskuteras. En obehaglig förekomma som kan dämpas genom speciella geler och sprayer som fuktar slemhinnorna. Rapsolja har även samma effekt.

Regelbundna besök hos tandläkaren

Trötthet, krämpor och ansträngd ekonomi kan tyvärr göra att äldre människor undviker att uppsöka tandvården för regelbunden kontroll eller för uppkomna besvär. För att uppnå hållbar och god munvård hos äldre är det oerhört viktigt att inte tappa kontakten med din tandläkare och tandhygienist.

Äldre och mån om dina tänders hälsa? Boka en tid med Team Brandmaiers tandhygienist för rådgivning och förebyggande behandling.