Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Ska man använda tandtråd före eller efter tandborstning?

använda tandtråd för eller efter tandborstning

Ibland kan tandvård upplevas förvirrande – hur man än rengör sin mun verkar det alltid finnas någon som har helt motsatta vanor. Ett exempel på det är tandtrådsanvändning. Hur är det egentligen – ska man använda tandtråd före eller efter att man borstat tänderna?

De flesta av oss känner till att tandtråd är en viktig del av den dagliga munvården, för att tänderna och tandköttet ska hålla sig så friska som möjligt. De flesta tandläkare och tandhygienister håller med om att tandtråden är en av tre grundpelare, varav tandborstning och munsköljning med fluor är de resterande två, som allas dagliga munvård bör vila på. Tandtrådsanvändningen är väsentlig för rengöring mellan tänderna; där kan nämligen bakterier utvecklas, med risk för att senare bilda hål, och tandborsten har svårt att nå så långt in. Användandet av tandtråd gör också att ditt tandkött stärks genom att det tillförs syre, vilket är förebyggande mot inflammationer och bakterier.

Men ska jag då använda tandtråd före eller efter tandborstning? Därom tvista kanske amatörerna, men de lärde verkar vara så gott som eniga i frågan: att använda tandtråd före tandborstning är att föredra – ännu mer om du också sköljer munnen med en fluorlösning efter borstningen. Det skulle kanske kunna låta rimligare att använda tandtråd efter tandborstningen, om man ser på saken som att mat “trycks in” mellan tänderna vid tandborstning och därefter behöver avlägsnas, men detta stämmer alltså inte. Att använda tandtråd före tandborstning gör att bakterierna, som efter tandtrådandet tagits bort från tändernas mellanrum, kan borstas bort slutgiltigt med tandborsten. En annan fördel med att använda tandtråd före tandborstning är att fluoren, som finns i tandkräm och munskölj, stannar kvar och gör nytta i munnen.  

Sammanfattningsvis är det alltså absolut bäst att använda tandtråd före tandborstning. Men man bör också sätta detta råd i perspektiv – mellan att istället använda tandtråd efter tandborstning och att inte göra det alls är det första alternativet lämpligast. Huvudsaken är att du använder tandtråd.  

Behöver du förbättra din munhälsa? Boka tid hos oss redan idag!