Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Vad är munvård för personer i olika åldrar?

Vad är munvård för personer i olika åldrar?

Du har kanske koll på ungefär vilken slags tandvård just du behöver – men vet du hur personer i andra åldrar bör sköta sin munhygien? Vad är munvård för människor i olika stadier i livet, egentligen?

Vad är munvård för barn?
Fokus för tandvården på riktigt små barn bör ligga på att lära dem hur man bäst tar hand om sina tänder – och att det är viktigt. Ett simpelt men essentiellt steg på vägen är därför att vuxna i barnets närhet sköter sina tänder på ett noggrant och regelbundet sätt. Introducera tandborsten för barnet redan när den får sin första tand. Det är också viktigt att man som förälder hjälper barnen att borsta sina tänder ändå upp till ca 7-9 års ålder. En annan nyttig vana är att barnen lär sig att man ska äta få matprodukter med socker, och om man gör det bör det ske helst bara en dag i veckan, det vill säga inte utspritt över flera dagar varje vecka, samt gärna i samband med måltid, och inte som ett småätande.

Vad är munvård för tonåringar?
Under tonåren finns större risk för att vissa tandproblem eller -skador uppstår. Många tonåringar behöver reglera sitt bett med hjälp av en tandställning och har man det bör munhygien skötas mer noggrant än tidigare. Något annat som människor gör främst i tonåren är att pierca sig. Munpiercingar, som ju är främmande material som sätts in i läpp eller tunga, är ett störningsmoment för munnen som i värsta fall kan leda till blödningar, infektioner och nervskador. De kan dessutom skada både tänder och tandkött, så även de som skaffar en munpiercing bör utföra sin munvård extra omsorgsfullt. I tonåren bör man även börja att göra rent mellan tänderna med tandtråd 1 gång per dag.

Vad är munvård för äldre?
När dina tänder åldras blir emaljytan hårdare och, faktiskt, då även skörare. Har du gjort fyllningar i tänderna tidigare ökar risken för att tänderna ska gå sönder. Men äldre kan, liksom tonåringar, arbeta med en noggrann och genomgående munhygien för att se till att deras munhälsa är så god som möjligt. Att använda tandkräm med extra hög fluorhalt eller använda 0,2-procentig fluorsköljning är en bra start, och borstar man tänderna både morgon och kväll samt rengör mellan tänderna vid ett av  dessa tillfällen är förutsättningarna bra.

Boka en tandläkartid hos oss på Team Brandmaier för att få hjälp med din munvård!