Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Hur ofta ska man använda tandtråd?

hur ofta ska man använda tandtråd

Dags att besvara denna vanliga frågeställning en gång för alla.

År 2015 var frågan “hur ofta ska man använda tandtråd?” en av svenskarnas vanligaste googlingar. Återkommande sökfraser brukar ofta avslöja saker vi skäms för. Användning av tandtråd är nämligen någonting som de flesta vet är viktigt, men få gör tillräckligt ofta. Många av oss plockar säkerligen fram den dammande tandtråden längst in i badrumsskåpet när det vankas årlig rutinkontroll hos tandläkaren.

Förebygg tandlossning med tandtråd

Faktum är att enbart ca 10% av svenskarna använder tandtråd varje dag och ca 50% använder det sällan eller aldrig. Varför är det då så viktigt? Jo, bristen på regelbunden flossning bidrar till att karies, blödande tandkött och tandlossning fortfarande är så vanligt. Bara hälften av tandrengöringen blir utförd genom enbart tandborstning, som i själva verket bara rengör på tändernas yta. Tandtråd, tandtrådsbyglar eller mellanrumsborstar är det enda sättet att avlägsna matrester och farliga bakterier.

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Svar: vi på Team Brandmaier rekommenderar likt andra tandläkare att du använder tandtråd en gång om dagen. Morgon eller kväll kvittar, det viktiga är att det blir gjort.  

Steg för steg – använd tandtråden så här:

  1. Vira ca 40 cm tandtråd mellan dina långfingrar.
  2. Spänn tandtråden ordentligt och trä den försiktigt ner i hålrummet mellan tänderna.  
  3. Placera tandtråden runt ena tanden och för tandtråden upp och ned längs tandens sida ca 10 gånger, vänd och gör likadant på den andra tanden. Se till så du att du kommer åt under tandköttet utan att ta i för mycket och skada tandköttet.
  4. Upprepa nämnda steg på samtliga tänder.

Fortfarande osäker på hur ofta man ska använda tandtråd? Team Brandmaiers tandläkare guidar dig rätt!