Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Blödande tandkött? Så undviker du tandlossning

Drabbas du regelbundet av blödande och inflammerat tandkött? Problemet kan både indikera att du slarvar med tandborsten och tandtråden eller har en begynnande tandlossning.

Tandlossning beskrivs ibland som en dold folksjukdom eftersom det kan vara svårt att upptäcka i ett tidigt skede och utvecklingsförloppet kryper sig långsamt på. Inflammationen som föranleder tandlossning visar sig bl.a. genom ömt och blödande tandkött när man borstar tänderna. Det är när bakterier tillåts att samla sig vid tandköttskanten och med tiden blir oåtkomliga för tandborstning som varningsklockor om tandlossning börjar ringa.

Om inflammationen får grepp om tandens fäste finns det risk att tanden lossnar. Eller som tandläkare hade kallat det – patienten har drabbats av parodontit. Folksjukdomsbegreppet är ingen överdrift, varannan person över 50 år beräknas lida av någon form av parodontit. Sjukdomen är även vanligare bland rökare.

Överlag är dålig munhygien en grundorsak till inflammerat tandkött och i förlängningen tandlossning. Se till att borsta tänderna två gånger per dag, var noga med att använda tandtråd eller mellanrumsborste i hålrummen mellan tänderna en gång varje dag och bege dig regelbundet till tandläkaren för att rensa bort plackbeläggningar och tandsten, så minskar du risken avsevärt.

Boka en tid för plack- tandstensborttagning hos Team Brandmaier idag!