Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Dålig munhygien är lika med dålig hälsa

Det är inte bara dina tänder som kan ta stryk när du har dålig munhygien. Även din allmänna hälsa kan påverkas negativt när du slarvar med din munhygien.

Munnen är kroppens spegel brukar det heta. Ett ordspråk som förtjänar att hänga synligt på varje badrumsvägg. De vetenskapliga sambanden mellan att slarva med sin personliga munhygien och att dra på sig andra åkommor är tydliga.       

Visste du t.ex. att din allmänna risk för hjärt- och kärlsjukdomar ökar? Detta eftersom dålig munhygien kan ge upphov till åderförkalkning och därmed ökar din risk för hjärtinfarkt. Dras du redan med någon form av hjärtproblematik bör du vara extra vaksam över att förebygga att inflammationer i munnen inte uppstår och i vissa fall ta antibiotika innan behandling.    

Samma sak gäller för diabetiker som vill upprätta en bra behandlingsbalans. Diabetiker har en ökad risk av att drabbas av tandlossning, framför allt om man har höga blodsockervärden. Därför är det extra viktigt för diabetiker att ha en god munhälsa och hålla kontroll på sitt blodsocker. Ibland kan man som diabetiker även få en minskad salivproduktion och då löper man större risk att utveckla hål i tänderna.

Forskare inom området varnar speciellt för förekomsten av bakterieplack vid tandköttskanten som i sin tur kan orsaka en lokal bakteriell infektion. Vilket i nästa steg leder till en inflammationsreaktion som kan bryta ned vävnaden runt tänderna, så kallad parodontit. Bakterier, bakterieämnen och signalämnen (cytokiner) kan sedan via den inflammerade vävnaden komma ut i blodbanan och spridas genom blodcirkulationen.

Undvik olyckliga systemsjukdomar som ett resultat av dålig munhygien genom att träffa vår tandhygienist!