Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Du använder väl tandtråd?

Även mönsterpatienten som aldrig har några hål har garanterat hört frasen “hur ofta använder du tandtråd?” från sin lokala tandläkare. Tandborstningen sköter den gemene patienten bra, men när det kommer till regelbunden “flossing” är vi slarvigare.

Varför ska man då prioritera att plocka fram den där tandtråden som har en tendens att samla damm längst in i badrumsskåpet? Dels är det en ren och skär hygienfråga. Det är ju faktiskt inte särskilt fräscht att gamla matrester samlar sig i skrymslena mellan tänderna och exempelvis ger dålig andedräkt. Det är även ett enkel form av tandvård för att motverka värre symptom som blödande tandkött, uppkomsten av plack och tandköttsinflammation.

Det räcker inte bara med att borsta tänderna rätt. Vi rekommenderar att du använder tandtråd åtminstone en gång per dag för upprätthålla en god munhygien.

Här är några saker du ska tänka på när du använder tandtråd:

 

  • Akta tandköttet! – rensa noga, men med mjuk hand. Om du trycker för hårt kan tandköttet ta skada i onödan.
  • Se till att tandtråden är platt och vaxad – på så vis kommer du lätt åt mellan tänderna.
  • Föredrar du tandstickor? – använd i så fall en mjuk, böjlig och hygienisk variant i plast som inte går av i första taget och är skonsam mot tandköttet.
  • Överväg mellanrumstandborste – fråga oss under nästa tandläkarbesök så hjälper vi dig att ta fram en mellanrumsborste som passar dina behov. Mellanrumsborsten används ungefär som en tandsticka, finns i flera olika utformningar och bär likheter med en flaskborste.   

Summa summarum: Gör användningen av tandtråd till en naturlig del av din dagliga tandvård. Några minuter varje kväll innan du går och lägger dig kan göra underverk för din munhygien!

Läs mer om Uppsalaklinikens alla behandlingar.