Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Tandkräm mot tandsten – så väljer du rätt sort

Vilken tandkräm ska man egentligen välja mot tandsten? När man väl står framför livsmedelsbutikernas och apotekens hyllor kan utbudet upplevas som en snårig djungel. Vi vet hur du ska tänka när du väljer din tandkräm mot tandsten och andra tandproblem.

Så, vilken tandkräm mot tandsten ska jag plocka ner i min varukorg för att få bästa möjliga skydd? Det beror på vilka tänder du har. Har du fullt friska tänder och ingen problematik sedan tidigare behöver du egentligen bara tänka på att välja en tandkräm som innehåller fluor och som inte slipar ner tandens yta.

Oavsett vilka specialegenskaper (whitening osv.) som tandvårdstillverkarna lyfter fram för stunden är det enda viktiga att du väljer en fluortandkräm mot tandsten. Fluor har vetenskapligt bevisad effekt och är grundanledningen till den låga förekomsten av karies i Sverige.

Har du istället problem med ilningar, tandslitage, munblåsor, muntorrhet eller frätskador? Då bör du vara mer vaksam med vilken sorts tandkräm mot tandsten som du väljer att borsta gaddarna med. Vid problem med erosioner på tänderna, det vill säga frätskador efter t.ex. stort intag av läsk, bör du exempelvis undvika whitening-tandkrämer eftersom de har en hög slipverkan.

Det finns tandkrämer som är gjorda för att motverka ilningar i tänderna och behandla känsliga tandhalsar. Oavsett vilken problematik du har av ovanstående så bör du välja en tandkräm som har ingredienser som är skonsam mot tänderna. I de flesta fall är Sensodyne och Zendium att rekommendera.

Vill du veta mer om vilka tandkrämer som förebygger tandsten? Boka en tandläkartid hos oss på Team Brandmaier!