Vi har öppet mellan 7.00 och 19.00
<< Tillbaka

Tandvård – borsta tänderna rätt

Borstar du alltid tänderna två gånger om dagen? Bra, men borstar du på rätt sätt under dessa två minuter? Följ våra enkla råd för att tandtrollen inte ska slå rot!

  • Borsta varsamt!  – Bara för att du borstar ofta och länge betyder det inte att din dagliga tandvård gör dig oantastlig för karies och tandlossning. Tänk på att inte trycka för hårt med tandborsten, då kan tandköttet dra sig tillbaka med ilningar som resultat. Trycker man för hårt med tandborsten används inte tandborstens stråtoppar som är extra effektiva för att avlägsna plack.

 

  • Använd rätt tandborste och rörelser – Ett annat vanlig misstag är att använda en alldeles för hård tandborste som skadar tandköttet. Den mjuka tandborsten ska vinklas och gnuggas med lätta och korta rörelser över tandköttet och varje enskild tand! Osäker på om du borstar tillräckligt noga? Känn efter med tungan om tänderna har en sträv (fel) eller slät (rätt) yta.    

 

  • Skölj inte bort fluoret! – Vi vet, det känns naturligt att skölja munnen efter avslutad tandborstning. Dessvärre går du då miste om det skydd som fluoret i tandkrämen ger dina tänder. Undvik att dricka något direkt efteråt.

 

  • Komplettera tandborsten! – För att kunna rengöra svåråtkomliga utrymmen mellan tänderna räcker inte tandborsten till. Det krävs att den regelbundet får understöd av tandtråd, tandstickor eller en mellanrumsborste. Glöm inte heller att byta tandborste minst var tredje månad!  

Dags för en tandvårdsundersökning? Team Brandmaiers tandläkare och tandhygienister kan ge dig fler tips om hur du borstar tänderna rätt och förbättrar din tandvård.